Haakswold

Haakswold;

Haakswold is de straat waaraan De Kalverhoek gelegen is en het is tevens al een paar honderd jaar de naam van de buurt, waarin de straat gelegen is. Aan de ene kant leidt deze naar het dorp Ruinerwold (2 km.) en als men de andere kant opgaat, komt men in Meppel (4 km. naar de binnenstad).
Voor de camping bevinden zich bushaltes. De ene kant op via Ruinen naar Hoogeveen en de andere kant op naar de stad en station Meppel.

Langs de straat loopt een fietspad, vanwaar u na 5 a 10 min. zo een paar mooie fietsroutes oppikt. o.a. de Havelterbergroute en de Heerlijkheid Ruinenroute. Daarbij passeert u behoorlijk wat monumentale boerderijen, waar deze straat zo bekent door is. Vroeger noemde men het hier, het Golden Entien oftewel het gouden eindje.
Dat is ontstaan rond de jaarwisseling van 1800 naar 1900, toen was er veel te verdienen aan melk en vooral boter.
De meeste boerderijen hebben inmiddels een andere bestemming gekregen, zoals bijvoorbeeld een ambachtelijke smederij annex winkel in huis- en tuindecoratie www.tbakhuus.nl, een reclamebureau, een boerderij met een Bed and Breakfast. www.marsepien.nl, eentje met een kijktuin, expositieruimte/ winkel en een ruimte waar regelmatig concerten gegeven worden (www.polletuin.nl) en natuurlijk hebben ook veel boerderijen een woonbestemming gekregen. En ze zijn nog steeds bezienswaardig.

Als u rechtsaf richting dorp gaat is dit alvast een mooi voorproefje.

Parallel aan de straat, maar vallend onder de buurtschap Haakswold, loopt het Boerpad. De boerderijen, die hier aanstaan, zien er heel anders uit. Ze bestonden namelijk veel eerder, dan die aan het Golden Entien. Het merendeel bestaat uit rietgedekte Saksische boerderijen.
Vroeger werden de huizen een eind van de weg af gebouwd, voor de veiligheid. Men kon iedereen vanuit de verte al aan zien komen en van te voren al maatregelen nemen.
Boerpad is ca. 50 jaar geleden pas verhard. Daarvoor lag er alleen een zandpaadje met vlonders over de sloten. Idillisch, maar lastig na een lange regenperiode.
Nu een ideale weg om vanaf de camping een rondwandeling te maken richting dorp en over het Haakswold weer terug komen lopen. Al of niet met uw hond.

Veel boerderijen hebben inmiddels een restauratie ondergaan, evenals de tuinen.

SVR camping De Kalverhoek

contact@campingdekalverhoek.nl

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

Tel. 0648425950