Giethoorn en omg.

Giethoorn en andere omliggende waterdorpen;

Ik noem Giethoorn als eerste. Zijnde bekend als "Het Venetië Van Het Noorden".
Vanuit De Kalverhoek gezien, ligt Wanneperveen echter dichterbij.

Net buiten Meppel komt u al in een uitloper van het Nationaal park Weerribben en Wieden. In dit geval in de Wieden. Per fiets binnendoor langs het Kierse Wiede is het genieten van de rust en natuur tussen Meppel, Nijeveen en Wanneperveen. In dit gebied zijn ook een paar z.g. laarzen-paden uitgezet. Wandelen over, door het natte gebied gemaaide paden, door klaphekjes (vanwege het daar grazende vee) en over bruggetjes met hele heldere sloten, waar je de vissen kunt zien zwemmen.

De echte watersporters hebben in Wanneperveen de meeste mogelijkheden voor hun vertier. Ik denk hierbij aan zeilen, surfen, vissen, zwemmen en waterskiën. De omliggende meren zijn groter dan die bij Giethoorn.
Naar Giethoorn ga je voor de gezelligheid. Spelevaren in de grachtjes en op het Bovenwiede. Flaneren of zitten langs de boulevard. Wandelen of fietsen ( als het niet te druk is) langs de grachten of over de hoge bruggetjes. Bezienswaardigheden, leuke huizen en tuinen bekijken. En als u op een terrasje wat lekkers gebruikt..... ook mensen bekijken, die langs lopen of in bootjes langs varen of stuntelen. Of zelf per kano of fluisterboot ( elektrisch) de drukte ontvluchten om via de diverse grachten, sloten en slootjes, de natuur rond het Bovenwiede te verkennen.

Enkele bezienswaardigheden in Giethoorn zijn o.a. Het Olde Moathuus, een museumboerderij, waar men veel te weten kan komen over Giethoorn en omgeving, de bewoners, waar ze van leefden en hoe ze woonden, enzovoort. Of museum De Oude Aarde. Hier ziet men veel schelpen, mineralen, gesteente en ook enkele dieren. Men kan er o.a. stenen kopen en kapotslaan om te kijken of er fossielen in zitten. Kortom ook echt de moeite waard. Er is ook een pottenbakker en vele andere leuke winkeltjes, die bezienswaardig zijn.
Door het hele dorp zijn boten te huur en vindt u horecabedrijven. De bekendste daarvan is ongetwijfeld café Fanfare, genoemd naar de film, die jaren geleden in Giethoorn gemaakt is.
Ook in Wanneperveen kunt u een bootje huren om van daaruit via slootjes door de landerijen naar Giethoorn te varen.

Of u kunt de omliggende natuur intrekken, het meer opvaren en doorvaren naar Belt Schutsloot.
Dit dorpje ( een kleinere, knusse variant van Giethoorn), kan men ook per auto of fiets bereiken via een klein weggetje door het riet. Het is er doorgaans minder druk dan in Giethoorn en ligt evenals Giethoorn aan een meer. Hier kan men ook bootjes huren en op terrasjes zitten genieten. Het is een leuke pleisterplaats om aan te doen tijdens een fietstochtje, maar auto's mogen niet doorgaan, want de aanwezige brug mag alleen gebruikt worden door voorbijgaande fietsers, bijvoorbeeld richting st. Jansklooster (waar een bezoekerscentrum is), Jonen (kom je via een pondje), of Dwarsgracht. Ook enkele van die prachtige waterdorpjes uit deze omgeving.
Ik vertel er niet meer over. U kunt beter zelf eens komen kijken!

SVR camping De Kalverhoek

contact@campingdekalverhoek.nl

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

tel.: 0648425950