Staphorst

Staphorst


Dit is een dorp, dat velen wel bekend in de oren klinkt. In de eerste plaats vanwege de klederdracht en in de tweede plaats, omdat het af en toe wel eens negatief in de belangstelling stond.
Het is een bijzonder dorp, dat zeker. Maar dan toch vooral door de kleurig opgeschilderde boerderijen, met de keurig onderhouden erven er omheen. De boerderijen/ woningen, die niet alleen naast elkaar, maar ook achter elkaar staan. De steeds minder gedragen, maar nog steeds aanwezige opvallende klederdracht. De specifice ambachten, die er nog uitgeoefend worden. Bijvoorbeeld het maken van Staphorster meubels, met het daarbij behorende houtdraai- en snijwerk, het Staphorster stip-, weef- en verfwerk. En de nostalgische stof- en kledingwinkels. Staphorst heeft ook een prachtige museum-
boerderij, waar bij tijd en wijle klederdrachtshows en streekgerechtendagen gehouden worden.
En niet te vergeten, de Staphorsters zelf. Over het algemeen hardwerkende, vriendelijke, hartelijke mensen. Als je hen ten minste maar niet voor de voeten loopt tijdens de kerkgang, maar hen in hun waarde laat en wie wil dat nu niet!
Behalve hardwerkend zijn de Staphorsters vooruitstrevend. Er zijn vele winkels en bedrijven. Vele bekende winkelketens zie je niet in andere dorpen, maar wel in Staphorst! En op het bedrijventerrein staan veel bedrijven, die het bekijken waard zijn!
Tussen Meppel en Staphorst ligt het prachtige Reestdalgebied. Het kronkelende riviertje baant zich hier een weg tussen de provincie Drenthe en Overijsel. Langs lage weilanden, boerderijen, havezathes, bossages en dorpjes kabbelt het voort. Vele korte- en lange wandelpaden komen steeds weer over, of bij het riviertje langs!
Aan de oostkant van Staphorst ligt in dezelfde gemeente het dorpje IJhorst aan natuurgebied De Witte Bergen. De bergen zijn trouwens heuveltjes, maar ook prima voor een lekkere wandeling.
Iets verder zuidwaarts liggen de Staatsbossen, met z'n Zwarte Dennen en grote bosvijver, wat bij warme dagen een toevluchtsoord voor spartelaars en zonaanbidders is.
Met een omgeving, die ideaal is, voor veel fiets- en wandelplezier door de bossen en de heide!

Aan de westzijde loopt het dorp over in buurdorp Rouveen. Om te zien een verlengstuk van Staphorst. Het ziet er eigenlijk net zo uit, maar de naam zegt het al, hier overheerst het weide-, moerasnatuur en kanalengebied. Bezienswaardig is het gebouw Bid en Werk. Hier krijg je veel te zien en te horen over de mensen en hun omgeving!
Hier vandaan kom je in plaatsjes en gehuchtjes als Baarlo, De Velde en havenstadjes( ??) als Zwartsluis en Hasselt.

SVR camping De Kalverhoek

jwbenning31@gmail.com

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

tel. 0522-481624