Ruinerwold

Ruinerwold;

Ruinerwold is een streekdorp ten noordoosten van Meppel. Ontstaan rond 1250 na ontginning van de moerassen en broekbossen, tussen de twee riviertjes, die nu Wold Aa en Oude vaart heten. De monniken van het klooster van de Heerlijkheid Ruinen zijn degenen, die verantwoordelijk zijn voor deze werkzaamheden en zij waren tevens de eerste bewoners. Op de plaats van de huidige Ned. Herv. kerk te Blijdenstein, woonden ze toendertijd in een door hunzelf gesticht klooster. www.Historieruinerwold.nl

Zoals u ziet op de bordjes, is het bekende knooppuntensysteem hier ook aanwezig!

Enkele jaren terug, vormde Ruinerwold samen met de buurtschappen Oosteinde en Berghuizen een eigen gemeente, maar na een herindeling werd het samen met de gemeenten De Wijk, Ruinen en Zuidwolde, gemeente De Wolden. www.dewolden.nl

Als u Ruinerwold binnenrijdt, is er veel kans op dat dit het eerste beeld is, dat u opvalt. Het voormalige gemeentehuis.

Het winkelbestand in Ruinerwold is in de laatste jaren sterk verminderd, maar er is nog een goede supermarkt met een uitgebreid assortiment, een groentenwinkel, een warenhuis met inpandige fietsenwinkel (met fietsenverhuur), diverse nostalgische winkeltjes enz. Sinds enige jaren is er op het industrieterrein ook een grote kringloopwinkel, waar menig campinggast al eens iets leuks op de kop getikt heeft voor een prikkie! Ook zult u tijdens uw fietsttochtjes ontdekken, dat er langs de weg ook het een en ander aangeboden wordt aan huisvlijt.
Als u geen zin hebt om zelf te gaan koken, of u wilt een poosje relaxen op een terras, het kan hier nog steeds in het dorp. De horeca is ruim vertegenwoordigd! Ook niet onbelangrijk, er is hier een huisartsenpraktijk.

Een kijkje in de straat waaraan u horecagelegenheid De Klok en de Coop supermarkt vindt.


www.uitgaanscentrumdeklok.nl
Sinds een aantal weken wordt er in ons dorp druk gewerkt aan een reorganisatie van de dorpsstraat. Dit, om de straat veiliger en mooier te maken. De beplanting en de verlichting wordt aangepast en er komen bankjes en een pleintje bij het dorpshuis.
Voor het toeristenseizoen hoopt men alles klaar te hebben. En dat zal ook wel lukken, gezien de vorderingen.

Wij Ruinerwolders zijn erg trots op onze mooie museumboerderij De Karstenhoeve, waar u veel te weten kunt komen, over het boerenleven van begin vorige eeuw. www.karstenhoeve.nl In het bijbehorende stookhok, kunt u alle informatie krijgen, die u maar hebben wilt over ons dorpje en de prachtige omgeving ervan, want hier bevindt zich het huidige TIP (toeristisch informatie punt). Vroeger VVV genoemd. Deze lokatie vindt u aan de weg, die bekend is door de vele perenbomen die er langs staan en waarvan de vruchten elk jaar op de eerste zaterdag van oktober, per opbod verkocht worden.


Een toeristische topattractie in ons dorp is de speel-en ijsboerderij. Hier kun je in de eerste plaats genieten van lekker eigengemaakt ijs in allerlei soorten en smaken. Verder is er koffie, thee en een warme snack te koop. Evenals een assortiment streekproducten. Ook bijzonder; je kunt er zien hoe koeien per robot gemolken worden. En de kinderen vermaken zich uitstekend met de talrijke speelattributen, het maisdoolhof en het tafelgolfspel. Alles met een link naar het boerenbedrijf en natuurlijk zijn er ook dieren. Ook als het weer wat minder is, kan men er terecht, want er is sinds een paar jaar een prachtige binnenhal waar je verbaast te kijken staat naar alles wat daar te zien en te doen is. www.drentse-koeijs.nl
Net op het randje van Ruinerwold en Koekange bevindt zich de allereerste aangelegde Pitch en Puttbaan van Nederland. Daar kan men golven, zonder dat je lid hoeft te zijn en je hoeft van tevoren ook niets aan te schaffen, want alle benodigdheden zitten bij de prijs in! Iedereen van 8 tot 80 jaar mag er golven.
www.pitch&putt.nl
SVR camping De Kalverhoek

jwbenning31@gmail.com

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

Tel.0522-841624