Ruinerwold

Ruinerwold;

Ruinerwold is een veenontginning ten noordoosten van Meppel, die in de Middeleeuwen is ontstaan. Nadat het moerassige gebied tussen Meppel en Ruinen in het begin van de 12e eeuw was geschonken aan de kerk (of het klooster?) van Ruinen, is het ontgonnen onder leiding van een door de bisschop van Utrecht aangestelde locator ("projectontwikkelaar"), Otto van Ruinen. Vermoedelijk was het huidige Blijdenstein (= 'Goede Plek') het beginpunt, hoewel dit tegenwoordig buiten de bebouwde kom van het dorp ligt. Op die plek werd later ook een kerk gebouwd. Tevens legden de monniken een dijk door het moeras aan die tot op heden de weg van Ruinen naar Meppel vormt, te herkennen aan verscheidene namen voor deze weg als Dijkhuizen en Wolddijk.

Ruinerwold is voortgekomen uit Buddingewold en Haakswold. Beide behoorden als zelfstandige schoutambten tot de heerlijkheid Ruinen. Kerkelijk vielen zij onder Blijdenstein.

Pas in de 18e eeuw is het dorp de naam Ruinerwold gaan dragen. Van oorsprong is het een typisch streekdorp, maar na de Tweede Wereldoorlog heeft zich door nieuwbouwwijken een echte dorpskern ontwikkeld.
Enkele jaren terug, vormde Ruinerwold samen met de buurtschappen Oosteinde en Berghuizen een eigen gemeente, maar na een herindeling werd het samen met de gemeenten De Wijk, Ruinen en Zuidwolde, gemeente De Wolden. www.dewolden.nl

Het winkelbestand in Ruinerwold is in de laatste jaren sterk verminderd, maar er is nog een goede supermarkt met een uitgebreid assortiment, een groentewinkel en Het Ambacht, met verse streekproducten (o.a. vers brood, vlees en zuivel) op basis van dagbesteding met een brasserie erbij waar u een heerlijk kopje koffie met wat lekkers erbij kunt kopen.
Sinds enige jaren is er op het industrieterrein ook een grote kringloopwinkel, waar menig campinggast al eens iets leuks op de kop getikt heeft voor een prikkie!
Ook zult u tijdens uw fietstochtjes ontdekken, dat er langs de weg ook het een en ander aangeboden wordt aan huisvlijt.
Als u geen zin hebt om zelf te gaan koken, of u wilt een poosje relaxen op een terras, het kan hier nog steeds in het dorp; Café/cafetaria 't Wold of eetcafé De Kastelein kunnen wij zeer aanbevelen.
Ook niet onbelangrijk, er is hier een huisartsenpraktijk.

Wij, Ruinerwolders, zijn trots op onze mooie museumboerderij De Karstenhoeve, waar u veel te weten kunt komen, over het boerenleven van begin vorige eeuw. www.karstenhoeve.nl. Deze locatie vindt u aan de weg, die bekend is door de vele perenbomen die er langs staan en waarvan de vruchten elk jaar op de eerste zaterdag van oktober, per opbod verkocht worden.

en toeristische topattractie in ons dorp is de speel-en ijsboerderij. Hier kun je in de eerste plaats genieten van lekker eigengemaakt ijs in allerlei soorten en smaken. Verder is er koffie, thee en een warme snack te koop. Evenals een assortiment streekproducten. Ook bijzonder; je kunt er zien hoe koeien per robot gemolken worden. En de kinderen vermaken zich uitstekend met de talrijke speelattributen, het maisdoolhof en het tafelgolfspel. Alles met een link naar het boerenbedrijf en natuurlijk zijn er ook dieren. Ook als het weer wat minder is, kan men er terecht, want er is sinds een paar jaar een prachtige binnenhal waar je verbaast te kijken staat naar alles wat daar te zien en te doen is. www.drentse-koeijs.nl

SVR camping De Kalverhoek

contact@campingdekalverhoek.nl

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

Tel.0648425950