De omgeving

De omgeving;


Wij zijn in de gelukkige omstandigheid, dat we in het centrum zitten van enkele prachtige, afwisselde natuurgebieden. Als je b.v. het puntje van de passer op Ruinerwold zet en je trekt met de klok mee een lijntje met het potlood, beginnende aan de Meppeler kant. Dus in het westen. Dan kom je eerst in nationaal park Wieden- Weerribben. In ''de kop'' van Overijsel. Een gebied van water, riet, moeras, plassen, meren en broekbossen. Daarna nationaal park West- Friese Woud. Op de grens van Drenthe en Friesland. Kenmerkend door bosgebieden, zandverstuivingen, heuvels, heidevelden en de kolonie- en brinkdorpen. Tot slot het nationaal park Dwingelderveld. Een zeer groot stil heidegebied met vennen, bossen en ruigtes waarin een paar schaapskuddes met bijbehorende kooien. Omgeven door brinkdorpen. Driekwart van de cirkel heb je gehad en dan ligt als verrassing van zuidoost naar zuidwest het beekdal van het grensriviertje De Reest. Kronkelend tussen Drenthe en Overijssel. Ook hier kunt u genieten van een prachtig afwisselend landschap. Vele kleine en grotere natuurgebieden rijgen zich aaneen verbonden door verharde- en onverharde fietspaden en weilanden. Met daarin als decoratie (heren)boerderijen al of niet met mooie tuinen, enkele havezaten, hier en daar een kerkje en enkele gehuchtjes en dorpjes. In de kern van de cirkel weidegebieden, riviertjes, kanalen, dorpen en toch ook weer bos- en heidegebieden. Rond Havelte, Koekange, Ruinen en Echten. Fiets- en wandelpaden volop aanwezig!
Fijn is het, dat er binnen de getrokken cirkel en op fietsafstand van onze camping zich ook twee stadjes bevinden. Heel dichtbij het grachtenstadje Meppel waar alles wat bij een stad hoort voorradig is. Evenals in het iets verderop (aan de andere kant van de Havelterberg) gelegen vestingstadje Steenwijk. Met z'n stuw- en stadswallen toch weer heel anders dan het vlakke Meppel.

De spartelvijver in de Zwarte Dennen. Een trekpleister voor jong en oud.
Tussen IJhorst en Staphorst.

Daarom is er veel animo voor een seizoenplaats op onze camping en veel losse kampeerders zien we regelmatig terug. Sommigen elk jaar. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar we begrijpen ook best, dat u wel eens ergens anders wilt kijken, want er zijn zoveel mooie plekjes op deze aarde.
U hoeft niet persé midden in het bos te kamperen, om er van te kunnen genieten. Wij zorgen voor een ''thuisfront'', dat van alle gemakken voorzien is. De aankleding is niet kaal, maar gezellig ingericht en in de omgeving vindt u alles, om van uw vakantie een topvakantie te maken!

Fietsers met tentjes zijn natuurlijk ook van harte welkom.

De directe omgeving van de camping is landelijk. Boerderijen, weilanden, al of niet met bossingels er omheen en hier en daar kleine stukjes bos. Drie fietskilometers, maar hemelsbreed anderhalve k.m. hiervandaan ligt Engelgaarde. Aan het riviertje de Wold Aa. Een meertje met bos, wandel- en fietspaden er omheen en aangrenzend een moerasgebied met vennetjes. In het meer wordt gezwommen, gevist en vooral gedoken. Daar schijnt het een ideale plaats voor te zijn, vanwege het heldere water en de prachtige onderwaterflora en fauna. Ook is er een apart veldje aan het meer ingericht voor naturisten.

Vorig jaar is het gebied weer helemaal veranderd. Het is nu een waterberging geworden. Dat houdt in, dat bij hoog water in het aangrenzende riviertje de Wold Aa, het overtollige water overloopt naar het waterbekken dat gerealiseerd is. Ook meandert het riviertje weer als vroeger. Het al aanwezige fietspad loopt nu gedeeltelijk over een dijk. Er is veel bos gekapt en veel zand verstouwd wat in eerste instantie heel jammer was, maar als alles weer aangeplant en ingezaaid is, wordt het vast nog mooier, dan het al was.

Grenzend aan dit gebied ligt het Meppeler bos. Een prachtig voorbeeld van een nieuw stukje natuur. Af en toe met een kudde grazende schapen er in!

Engelgaarde; per auto alleen te bereiken via Ruinerwold. Al jaren de ultieme recreatieplaats voor de plaatselijke bevolking en omgeving! Met warme dagen zoekt veel jeugd er ontspanning en fietsers mogen er ook graag een ommetje maken.

Voor vissers is het gebied nog aantrekkelijker geworden dan het al was. Buiten deze visstek, kunt u nog diverse andere vinden, want er lopen vele kanalen en riviertjes richting Meppel. Zodat het niet zo moeilijk moet zijn om uw ultieme visstek te vinden. Langs de diverse kanalen kunt u met een groot bewijs vissen, maar er zijn ook plaatsen waar u een vergunning van de plaatselijke visvereniging nodig bent. Er is in Ruinerwold ook gelegenheid om op forel te vissen. Tegen betaling mag u dat doen bij forellenvijvers De Woldstek. En als u niets gevangen hebt, kunt u er ook forel kopen......kant en klaar gerookt. Verder is er gelegenheid om er te eten of iets te drinken.

www.dewoldstek.nl


Olifanten in Wildlands Emmen

De omgeving houdt natuurlijk niet op in Ruinerwold. Daarbuiten zijn er ook vele interessante trekpleisters, die vanaf de camping per fiets of auto te bereiken zijn.
Enkele voorbeelden van grotere attracties zijn; Drents Museum Assen, Ponypark Slagharen, Gevangenismuseum Veenhuizen, Orchideeenhoeve Luttelgeest, Wildlands Emmen enz.
Het dierenpark kan om de paar jaar op een bezoek van ons rekenen. Het nieuwe park heet Wildlands. Weer een nieuwe beleving om aan andere toe te voegen!

_____

Kerkdiensten

_____

In Ruinerwold staan drie kerken. De meest in het oog springende, vanaf onze camping gezien, is de kerk van de Hervormde Gemeente, in de buurtschap Blijdenstein. Mooi gelegen, dichtbij het riviertje de Wold Aa. Via een fiets/ wandelpad kunt u het gebouw van alle kanten bewonderen en komt u eveneens langs het kunstwerk De Ontmoeting. Van binnen kan de kerk (op afspraak) ook bekeken worden. En dat kan natuurlijk ook, als u er een kerkdienst bijwoont. Gewoonlijk kan dat op zondagmorgen 10 uur.

Middenin het dorp, aan Dijkhuizen (de dorpsstraat) ligt de Nederlandse Hervormde Kapel. Ingeklemd tussen de huizen, maar herkenbaar aan de grote boogdeur aan de straatkant.
Diensten; zondag 9.30 uur, na afkondiging zangdienst 19.30 uur.

www.hervormdekapelruinerwold.nl

Iets verder weg, maar prima per fiets te bereiken, ligt in de buurtschap Berghuizen de Gereformeerde kerk.

Prachtig gelegen in een bosachtige omgeving aan een vennetje ( niet vanaf de weg zichtbaar).
Het orgel in deze kerk, dat de gezangen en psalmen begeleidt, moet heel bijzonder zijn.
Diensten; zondag 9.30 uur en 19.00 uur.
Rond het ven loopt een vrij toegankelijk weggetje. Mooi voor een fijne rondwandeling door de natuur!

U kunt natuurlijk ook in Meppel naar de kerk gaan. Op 4 km. afstand vindt u alle mogelijke gezindten.

SVR camping De Kalverhoek

contact@campingdekalverhoek.nl

Haakswold 31

7961 LC Ruinerwold

Tel. 0648425950